Ciasteczka maślane

0 (0 ocen)

  • 35 min

Proste, szybkie i przepadają za nimi dzieci i goście!

  • 35 min

Składniki:

  • kostka margaryny Kasi
    100g kleiku ryżowego (najlepiej nestle)
    3 jajka
    100g wiórek kokosowych
    opakowanie cukru waniliowego
    1,5 szkl. cukru
    marmolada (smak według uznania)

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną margarynę ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajka dodajemy cukier waniliowy, rozcieramy na gładką masę.
  • 2. Do roztartej masy dodajemy cukier, kleik ryżowy i wiórka kokosowe. Mieszamy. W razie potrzeby podsypujemy dodatkową ilością kleiku.
  • 3. Formujemy male ciasteczka kształtu klusek śląskich. Na środek ciastka kładziemy niewielką ilość marmolady. Pieczemy ok 15 min w temp 180*C.

Porady

Trzeba często zaglądać do ciasteczek żeby się ani troszkę nie przypaliły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy