Ciasteczka maślano-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy mąkę, sól, ziarenka wanilii, miękkie masło i zagniatamy. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 min.
2.Na stole układamy papier do pieczenia, podsypujemy mąką i wykładamy ciasto, które także podsypujemy delikatnie mąką, rozwałkowujemy na prostokąt 25 x 30 cm na grubość ok. 4 mm
3.Białko rozrabiamy z 1 łyżką wody, smarujemy ciasto. W osobnym naczyniu mieszamy cukier z cynamonem, i posypujemy ciasto. Delikatnie je zwijamy w roladę zaczynając od szerszego boku. Zawijamy w papier; wkładamy do zamrażarki na 15 – 20 min.
4.Po tm czasie kroimy nożem na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez 10-15 min. na lekko złoty kolor.
Komentarze