ciasteczka maślano-cynamonowe

4.5 (197 ocen)

doskonałe połączenie

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 kostki miękkiego masła
    ziarenka wanilii z jednej laski
    1 1/2 szkl. maki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 białko
    łyżka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Ciasteczka maślano-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy mąkę, sól, ziarenka wanilii, miękkie masło i zagniatamy. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 min.

  • 2. Na stole układamy papier do pieczenia, podsypujemy mąką i wykładamy ciasto, które także podsypujemy delikatnie mąką, rozwałkowujemy na prostokąt 25 x 30 cm na grubość ok. 4 mm

  • 3. Białko rozrabiamy z 1 łyżką wody, smarujemy ciasto. W osobnym naczyniu mieszamy cukier z cynamonem, i posypujemy ciasto. Delikatnie je zwijamy w roladę zaczynając od szerszego boku. Zawijamy w papier; wkładamy do zamrażarki na 15 – 20 min.

  • 4. Po tm czasie kroimy nożem na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez 10-15 min. na lekko złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować