Ciasto zebra z sokiem truskawkowym

5 (165 ocen)

Przepis bardzo stary. Ja mam go od mamy, mama od babci. Troszkę zmieniłam smak ciasta dodając soku truskawkowego. Ciasto jest wilgotne i delikatne.

Składniki:

  • 5 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 szklanki maki pszennej + 3 łyżki
    ¾ szklanki oleju
    3 łyżki soku truskawkowego + ½ szklanki wody
    2 łyżki kakao
    Zapach waniliowy
    Cukier puder do dekoracji

    Tortownica 24 cm
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Desery

Ciasto zebra z sokiem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie przed pieczeniem 1. Jajka ubijamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypujemy mąkę (2,5 szklanki), ciągle miksując. Wlewamy zapach waniliowy. Kończymy ubijanie i wlewamy olej, mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Tak samo robimy z wodą z sokiem truskawkowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Obie delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wlewamy dwie łyżki jasnej masy, następnie na środek dwie łyżki ciemnej masy i na przemian aż do wyczerpania. Pieczemy w 170*C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować