Ciasto ze szpinakiem

5 (200 ocen)

  • 60 min

Ciasto szpinakowe można znaleźć przygotowane na wiele sposobów. Postanowiłam i ja spróbować. Jak dla mnie to odpadają wszelkie imitacje mchu gdzie sypią się okruchy i tu i tam....Ciasto za to jest bardzo smaczne.

  • 60 min

Składniki:


  • mąka 3 szkl
    jajka 6 szt
    olej 1 szkl
    szpinak mrożony rozdrobniony 450 gram
    cukier 1 szkl kopiasta
    cukier waniliowy 1 op
    mleko 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki z czubkiem

    Masa sernikowa

    sernik na serniki 40 dag
    śmietana 30% 1 op (330g)
    cukier waniliowy 1 op
    cukier ok 3/4 szkl
    żelatyna 6-7 łyżeczek

    Dodatkowo

    dżem wiśniowy albo powidła
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe

Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Jajka wybijamy, dodajemy cukry i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mleko, olej i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

    Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 35-40 min w 180 stopniach.

    Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na połowy. Obie połówki ciasta od przekrojonej strony smarujemy dżemem albo powidłami.

    Żelatynę rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę schładzamy i ubijamy na sztywno, dodajemy cukry i ser.

    Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy żelatynę. Przygotowaną masę śmietanowo serową wykładamy na spodni blat. Przykrywamy drugą częścią ciasta.

    Lekko dociskamy(można trochę obciążyć). Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową zasypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Śmietana Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować