Ciasto szpinakowe można znaleźć przygotowane na wiele sposobów. Postanowiłam i ja spróbować. Jak dla mnie to odpadają wszelkie imitacje mchu gdzie sypią się okruchy i tu i tam....Ciasto za to jest bardzo smaczne.
Ciasto ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Jajka wybijamy, dodajemy cukry i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mleko, olej i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 35-40 min w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na połowy. Obie połówki ciasta od przekrojonej strony smarujemy dżemem albo powidłami.
Żelatynę rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę schładzamy i ubijamy na sztywno, dodajemy cukry i ser.
Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy żelatynę. Przygotowaną masę śmietanowo serową wykładamy na spodni blat. Przykrywamy drugą częścią ciasta.
Komentarze