Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
słonecznik:
Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodajemy słonecznik i chwilę gotujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut. W trakcie pieczenia trzeba słoneczki przemieszać kilka razy,aby był sypki.
masa słonecznikowa:
Po wyjęciu słonecznika z piekarnika studzimy go dokładnie.
Kajmak miksujemy z 100 g masła i serkiem mascarpone. Masę mieszamy z dokładnie wystudzonym uprażonym słonecznikiem.
Kremem przekładamy blaty biszkoptowe.
Wierzch polewamy plewą czekoladową wg.poniższych wskazówek
polewa:
Zagotowujemy masło,cukier,kakao i śmietanę.
Komentarze