Brardzo smaczne i oryginalne ciasto nie tylko świąteczną okazję!Oryginalny przepis zmodyfikowany przeze mnie i zastosowałem zamiast biszkoptu wkładkę serową.Polecam!!!
2 godz.
Składniki:
Ciasto śliwkowe:
- 50 dag. suszonych śliwek
- 2 szklanki cukru pudru (do gotowania ze śliwkami)
- 2 kopiate łyżki cukru pudru ( do ubijania piany)
- 8 jaj (oddzielić białka od żóltek)
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Wkładka twarogowa:
-70 dag. twarogu
- 30 dag. cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny
- 4 jaja (oddzielić białka od żółtek)
- bakalie (otarta skórka z pomarańczy i trochę rodzynek)
Masa budyniowa:
- 1,5 szklanki soku ananasowego (z 2 puszek ananasów w syropie)
-ok. 15 plastrów ananasów z puszki
- 1 kostka masła
- 15 dag margayny
- 2 łyżki mąki zimniaczanej
- 1 szklanka cukru kryształu (do gotowania z sokiem ananasowym)
- 3 żółtka (do gotowania budyniu)
Ciasto ze śliwkami i masą twarogową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto śliwkowe:
Śliwki namoczyć 30 minut w zimnej wodzie. Odlać wodę ze śliwek i gotować je 30 minut wraz z dwiema szklankami cukru pudru i szklanką wody. Ostudzić.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i resztę składników. Wymieszać delikatnie.
Podzielić masę na 2 części i piec na dwóch blachach przez 15-20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
2.Wkładka twarogowa:
Margaryne ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Ucierają dodajemy na przemian żółtka i przemielony dwukrotnie twaróg. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczanąwraz z proszkiem i na koniec bakalie.
Później ubijamy białka na sztywną pianę i mieszamy z masą serową.
Ciasto serowe wykładamy na wyłożoną paierem do pieczenia blachę (ok. 26x33cm) i pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
3.Masa budyniowa:
Ugotować kisiel na 1 szklance soku ananasowego i 1 szklance cukru, a pół szklanki pozostałego soku rozmieszać wraz z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy sok z cukrem zacznie się gotować wlewać zawiesinę soku, mąki i żółtek do wrzącego płynu i gotować do zagęszczenia.
Wystudzić kisiel.
Ananasy posiekać w drobną kostkę.
Masło utrzeć wraz z margaryną i 1 łyżką cukru pudru na gładki puch.
Dodawaćporcjami wystudzony, przygotowany wcześniej kisiel i w miarę szybko i energicznie mieszając połączyć. Do tak przygotowanego kremu dodać posiekane ananasy i zamieszać.
4.PREKŁADANIE:
- Placek śliwkowy
- 1/2 masy ananasowej
- Wkładka twarogowa
- 1/2 masy ananasowej
- Placek śliwkowy
Wierzch można udekorować roztopioną czekoladą gorzką i białą.
Komentarze