Ciasto ze śliwkami i masą twarogową

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Brardzo smaczne i oryginalne ciasto nie tylko świąteczną okazję!Oryginalny przepis zmodyfikowany przeze mnie i zastosowałem zamiast biszkoptu wkładkę serową.Polecam!!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto śliwkowe:
    - 50 dag. suszonych śliwek
    - 2 szklanki cukru pudru (do gotowania ze śliwkami)
    - 2 kopiate łyżki cukru pudru ( do ubijania piany)
    - 8 jaj (oddzielić białka od żóltek)
    - 3/4 szklanki bułki tartej
    - 10 dag posiekanych orzechów włoskich

    Wkładka twarogowa:
    -70 dag. twarogu
    - 30 dag. cukru pudru
    - łyżka mąki ziemniaczanej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 kostki margaryny
    - 4 jaja (oddzielić białka od żółtek)
    - bakalie (otarta skórka z pomarańczy i trochę rodzynek)

    Masa budyniowa:
    - 1,5 szklanki soku ananasowego (z 2 puszek ananasów w syropie)
    -ok. 15 plastrów ananasów z puszki
    - 1 kostka masła
    - 15 dag margayny
    - 2 łyżki mąki zimniaczanej
    - 1 szklanka cukru kryształu (do gotowania z sokiem ananasowym)
    - 3 żółtka (do gotowania budyniu)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami i masą twarogową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto śliwkowe:
    Śliwki namoczyć 30 minut w zimnej wodzie. Odlać wodę ze śliwek i gotować je 30 minut wraz z dwiema szklankami cukru pudru i szklanką wody. Ostudzić.
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i resztę składników. Wymieszać delikatnie.
    Podzielić masę na 2 części i piec na dwóch blachach przez 15-20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
  • 2. Wkładka twarogowa:
    Margaryne ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Ucierają dodajemy na przemian żółtka i przemielony dwukrotnie twaróg. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczanąwraz z proszkiem i na koniec bakalie.
    Później ubijamy białka na sztywną pianę i mieszamy z masą serową.
    Ciasto serowe wykładamy na wyłożoną paierem do pieczenia blachę (ok. 26x33cm) i pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  • 3. Masa budyniowa:
    Ugotować kisiel na 1 szklance soku ananasowego i 1 szklance cukru, a pół szklanki pozostałego soku rozmieszać wraz z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy sok z cukrem zacznie się gotować wlewać zawiesinę soku, mąki i żółtek do wrzącego płynu i gotować do zagęszczenia.
    Wystudzić kisiel.
    Ananasy posiekać w drobną kostkę.
    Masło utrzeć wraz z margaryną i 1 łyżką cukru pudru na gładki puch.
    Dodawaćporcjami wystudzony, przygotowany wcześniej kisiel i w miarę szybko i energicznie mieszając połączyć. Do tak przygotowanego kremu dodać posiekane ananasy i zamieszać.
  • 4. PREKŁADANIE:
    - Placek śliwkowy
    - 1/2 masy ananasowej
    - Wkładka twarogowa
    - 1/2 masy ananasowej
    - Placek śliwkowy

    Wierzch można udekorować roztopioną czekoladą gorzką i białą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować