Ciasto ze śliwkami i budyniem (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki ciasta łączymy razem w dużej misce, a następnie rozcieramy z margaryną. Dodajemy serek i zagniatamy - ciasto powinno być luźnej konsystencji, ale nie powinno się kleić do rąk (jeśli się klei dodajcie 2 - 3 łyżki mąki). Odrywamy z ciasta 1/3 i odkładamy, a pozostałą częścią wyklejamy dno blaszki do pieczenia (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą).
2.Budyń gotujemy w podanej w przepisie ilości mleka (mniejszej niż na opakowaniu).
Śliwki dzielimy na połówki i usuwamy pestki.
Cukier miksujemy ze śmietaną na jednolitą masę.
3.Na wylepione ciasto układamy śliwki - 2 - 3 warstwy, przecięciem do dołu, na nie wylewamy budyń i równomiernie rozprowadzamy. Odłożone wcześniej ciasto dzielimy na małe kawałeczki i układamy je na budyniu. Wierzch zalewamy przygotowaną polewą. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (termoobieg, dolna grzałka).
Podajemy dobrze wystudzony - inaczej kawałki rozlecą się :-(
Komentarze