Ciasto ze śliwkami i budyniem (bez jajek)

4.5 (171 ocen)

Jedno z lepszych ciast owocowych

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    200 g serka homogenizowanego
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Na masę budyniową:
    1 budyń śmietankowy (taki na 3/4 l mleka)
    0,6 l mleka
    3 łyżki cukru

    Na polewę:
    2 łyżki śmietany
    1 szklanka cukru

    Dodatkowo:
    1 kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Ciasto ze śliwkami i budyniem (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki ciasta łączymy razem w dużej misce, a następnie rozcieramy z margaryną. Dodajemy serek i zagniatamy - ciasto powinno być luźnej konsystencji, ale nie powinno się kleić do rąk (jeśli się klei dodajcie 2 - 3 łyżki mąki). Odrywamy z ciasta 1/3 i odkładamy, a pozostałą częścią wyklejamy dno blaszki do pieczenia (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą).
  • 2. Budyń gotujemy w podanej w przepisie ilości mleka (mniejszej niż na opakowaniu).
    Śliwki dzielimy na połówki i usuwamy pestki.
    Cukier miksujemy ze śmietaną na jednolitą masę.
  • 3. Na wylepione ciasto układamy śliwki - 2 - 3 warstwy, przecięciem do dołu, na nie wylewamy budyń i równomiernie rozprowadzamy. Odłożone wcześniej ciasto dzielimy na małe kawałeczki i układamy je na budyniu. Wierzch zalewamy przygotowaną polewą. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (termoobieg, dolna grzałka).
    Podajemy dobrze wystudzony - inaczej kawałki rozlecą się :-(
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować