Ciasto ze śliwkami bardzo kojarzy mi się moim dzieciństwem.Ogród pełen śliwek,więc i ciasta nie brakowało.Z tą różnicą,że dziś ciasto musiałam zrobić sama :).Ale dla mnie to czysta przyjemność.
Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy na przemian po jednym jajku,nie przerywając mieszania i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i pokruszkonymi migdałami.Ja rozkruszyłam je w ręce.Jeśli używamy całych migdałów należy je posiekać.Na końcu dodajemy mleko.Tortownice o wymiarach 22 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto,wyrównujemy brzegi.Układamy na wierzchu ciasta umyte połówki śliwek.Śliwki posypujemy cukrem brązowym.Wierzch ciasta możemy obsypać płatkami migdałów.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180'C.
Komentarze