Jako dziecko zawsze przyglądałam się mamie jak piecze i gotuje, teraz sama to robię. Lubię nowości, dlatego przepisy modyfikuję, tu coś dodam, tu coś utnę, a i tak wychodzi pysznie:)
40 min
Składniki:
5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 2 opakowania kisielu o smaku truskawkowym, 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym, 3 szklanki wody, 100 g masła, 500 ml mleka, 3 śnieżki, 2 1/2 łyżki żelatyny, 125 ml gorącej wody, około 30 herbatników.
Ciasto ze śnieżką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Wlać żółtka i delikatnie mieszać, przesiać mąkę z proszkiem, delikatnie połączyć, na koniec wlać ocet, wymieszać. Masę wylać do natłuszczonej formy i piec ok. 20 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia.
Masa: Kisiel ugotować w 3 szklankach wody, do gorącego wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści, potem dodać miękkie masło i wymieszać. Ciepłą masę wylać na wystudzony biszkopt.
Śnieżka: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Do mleka wsypać śnieżkę, ubić. Tężejącą żelatynę wlać do śnieżki, wymieszać. Całość wylać na zimny kisiel. Na wierzch ułożyć herbatniki, dowolnie udekorować.
Komentarze