Ciasto ze śnieżką

4.5 (143 ocen)

  • 40 min

Jako dziecko zawsze przyglądałam się mamie jak piecze i gotuje, teraz sama to robię. Lubię nowości, dlatego przepisy modyfikuję, tu coś dodam, tu coś utnę, a i tak wychodzi pysznie:)

  • 40 min

Składniki:

  • 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 2 opakowania kisielu o smaku truskawkowym, 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym, 3 szklanki wody, 100 g masła, 500 ml mleka, 3 śnieżki, 2 1/2 łyżki żelatyny, 125 ml gorącej wody, około 30 herbatników.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ze śnieżką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Wlać żółtka i delikatnie mieszać, przesiać mąkę z proszkiem, delikatnie połączyć, na koniec wlać ocet, wymieszać. Masę wylać do natłuszczonej formy i piec ok. 20 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia.

    Masa: Kisiel ugotować w 3 szklankach wody, do gorącego wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści, potem dodać miękkie masło i wymieszać. Ciepłą masę wylać na wystudzony biszkopt.

    Śnieżka: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Do mleka wsypać śnieżkę, ubić. Tężejącą żelatynę wlać do śnieżki, wymieszać. Całość wylać na zimny kisiel. Na wierzch ułożyć herbatniki, dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować