Ciasto ze śmietaną i ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. . Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody, miksujemy ze śmietaną. Na ciemny biszkopt wykładamy połowę kremu ze śmietany, następnie ptasie mleczko, reszta kremu, jasny biszkopt. Wierzch smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Porady
Do ciasta możemy dodać inne miękkie cukierki lub całkiem je pominąć i zastąpić np owocami.
Komentarze