Ciasto z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki pokroić na ćwiartki,zalać wódką i odstawić na noc.
2.Białka z 6 jajek ubić ze szczyptą soli,powoli dosypując cukier (na sztywno).
Żółtka,ocet i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej miseczce (aż urośnie).
Dodawać po 1 łyżce do ubitych białek,delikatnie mieszając.
3.Do szklanki wsypać mąkę ziemniaczaną,kakao i mąkę pszenną (w sumie ma być 1 szklanka suchych produktów)
Przesiać do białek z żółtkami,delikatnie wymieszać
4.Piec ok 25 min w temp.170 stopni (termoobieg)
Po ochłodzeniu przekroić na 2 części
Śliwki osączyć na sitku (wódki nie wylewać!)
5.1 jajko ubić z 1 łyżką cukru i odrobiną wody.
Masło utrzeć z nutellą,dodając 2 kieliszki wódki ze śliwek.Resztą alkoholu nasączyć biszkopty.
Do utartego masła z nutellą dodawać powoli ubite jajko z cukrem,zmiksować.
6.Nasączony biszkopt przełożyć połową kremu,położyć drugi biszkopt,rozsmarować resztę kremu.
Na górę ułożyć osączone śliwki
7.Czekolady mleczne rozpuścić z dodatkiem wody,tak żeby polewa była lejąca.
Zalać śliwki.Schłodzić
Komentarze