Ciasto z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto. Margarynę, cukry, kakao i wodę zagotować. Z tego odlać ½ szklanki. Do pozostałej części dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. Piec 45-50min w 180oC.
masa: 1 szkl mleka gotujemy z 1 szkl cukru. Jaja wymieszać z budyniem oraz z 1 szkl mleka. Ugotować z tego budyń. Ostudzić. Wymieszać z margargaryna.
wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszą warstwę posmarować masą. Na to rozłożyć suszone śliwki (namoczone w wodzie lub spirytusie). Polać roztopioną czekoladą. Przykryć biszkoptem, który nasączyć pozostawioną masą czekoladową (zostawić 3 łyżeczki do ozdoby). Na to ponownie rozsmarować masę budyniową. Pozostałą polewę pokropić wierzch masy i rozsmarować nożem.
Komentarze