Ciasto z sezamowo-miodową skorupką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Chciałabym pochwalić się "świeżo upieczonym" ciastem ze skorupką sezamowo-miodową. W sam raz na Święta lub na ciasto do kawy.Moja córeczka Julia (4 latka) towarzyszy mi w kuchni nie od dziś.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g masła
    szklanka cukru
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki sezamu
    łyżka miodu
    kilka kropel aromatu migdałowego
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z sezamowo-miodową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Julcia wkłada masło 1. 1. Masło pokroić i ucierać z cukrem w misce mikserem. (Julcia wkłada masło i sypie cukier, potem miesza łyzką )
  • Ucieramy masło z zółtkiem 2. Ucieramy masło na gładką masę i dodajemy po 1 żółtku.
  • Julcia wsypuje mąkę 3. Wsypujemy makę (Julcia wsypuje) z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat i delikatnie miksujemy.
  • Julcia miesza 4. Do małej miseczki odkładamy 2 łyzki ciasta i dodajemy kakao, mieszamy.
  • piana z białek i ciasto 5. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy do misek z ciastem, mieszamy.
  • ciasto mieszane 6. Do foremki keksowej wkładamy naprzemian ciasto białe i ciemne.
  • sezamowo-miodowa skorupka 7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.50 minut w 180 stopniach.
    10 minut przed końcem pieczenia nakładamy na wierzch sezam wymieszany z miodem. Pieczemy do zrumienienia.

Porady

Jesli ciasto ciemne będzie za gęste, można dodać odrobinę mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować