Ciasto z pianką brzoskwiniową

5 (144 ocen)

Lekkie i orzeżwiające ciasto z brzoskwiniową pianką i truskawkową galaretką

Składniki:

  • CIASTO:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżka ciemnego kakao
    PIANKA:
    2 „Śnieżki”
    1 i 1/2 szklanki mleka
    50 dag sera trzykrotnie mielonego
    2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    WIERZCH:
    garść suszonych owoców goji
    2 galaretki o smaku truskawkowym
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z pianką brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Dno blaszki o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować).
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
    Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania partiami dodać cukier i miksować, aż się rozpuści, a piana stanie lśniąca.
    Na małych obrotach dodać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochu mąki i oleju.
    Ciasto wylać do blaszki, wstawić do piekarnika.
    Piec około 20 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na deskę i zdjąć przyklejony do spodu papier, odstawić do wystudzenia.
    Po wystudzeniu ponownie umieścić w foremce, najlepiej wyłożonej świeżym kawałkiem papieru.
  • 2. PIANKA:
    Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy, 2-3 połówki pokroić w plasterki, pozostałe w kostkę.
    Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia.
    Ser zmiksować.
    Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno, dodać do sera i wymieszać.
    Na koniec zmiksować z gęstniejącą galaretką.
    Na wystudzonym blacie rozsmarować połowę masy serowej, rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę, przykryć pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do lodówki.
  • 3. WIERZCH:
    Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 i 1/3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia.
    Na zastygniętej masie serowej ułożyć plasterki brzoskwini, rozsypać jagody goji.
    Owoce zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić blaszkę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować