Znakomite ciasto z budyniem i delikatną czekoladową pianką. Ciasto powstało pod wpływem chwili z produktów jakie miałam w domu. Ciasto jest szybkie i pyszne.
60 min
Składniki:
42 herbatniki (ja zużyłam 1,5 opakowania herbatników zbożowych z Biedronki) na 2 warstwy.
okrągłe biszkopty
kakao do posypania
NA BUDYŃ:
1 l mleka
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
cukier waniliowy
kostka masła 200 g
Ciasto z pianką czekoladową bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.GOTUJEMY BUDYŃ:
Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki, a następnie z powrotem do garnka. Cały czas mieszamy i chwilkę gotujemy.
SKŁADANIE CIASTA:
Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy folią spożywczą, aż do samej góry. Układamy warstwę ciastek. Wylewamy gorący budyń. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy do wystudzenia.
MASA CZEKOLADOWA:
Mleko podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę oraz kakao i cukier. Mieszamy i wyłączamy ogień. Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Studzimy, a następnie chowamy do lodówki. Mleko ma być mocno schłodzone. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do schłodzenia. Do czekoladowego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na szybkich obrotach aż będzie gęste. Powoli wlewamy galaretkę i ciągle ubijamy. Wykładamy na herbatniki (ciasto ma być zimne)
Na wierzch układamy biszkopty i posypujemy kakao. Możemy również wyłożyć warstwę herbatników (potrzeba nam jeszcze 21 sztuk) Wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło.
Komentarze