Ciasto z nutellą, bananami i bitą śmietaną

4.49 (170 ocen)

  • 30 min

Łatwo, szybki i pysznie;) Jak raz zrobiłam i widziałam jak szybko ,,znika" tak wracam do tego przepisu bardzo często

  • 30 min

Składniki:

  • 225 gram słodkich herbatników
    2 dość duże banany
    300 ml słodkiej śmietany- takiej do ubicia lub gotowej
    parę kropli soku z cytryny
    100 gram masła
    60 gram nutelli lub innego kremu czekoladowego( jeśli mamy- ale może być i bez)
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z nutellą, bananami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgnieść herbatniki i połączyć z masłem mieszając by powstała jednolitej konsystencji masa (najłatwiej użyć blendera). Wyłożyć tortownicę lub inną formę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na tak przygotowane naczynie wykładamy masę- dokładnie rozprowadzając ją na całej powierzchni, lekko ubijając. Przygotowaną ,,bazę” smarujemy nutellą. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na całej powierzchni ciasta. Śmietanę ubijamy i wykładamy na wierzchu.
    Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki- praktycznie jest gotowe do jedzenia, dobrze jak trochę się schłodzi. Na wierzch możemy wyłożyć owoce, cukierki, migdały itp. Świetne ciasto praktycznie zrobione w 20-30 minut.

Porady

Bardzo często wykorzystuję przepis na ,,bazę” ale wykorzystuję różnego rodzaju owoce sezonowe i dżemy. U mnie na zdjęciu na wierzchu znajdują się brzoskwinie i karmelizowana skórka z pomarańczy- której wykonanie opiszę wkrótce;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować