Ciasto z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, dodać żółtka i jeszcze ubijać, następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksować. Wylać do formy. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 170st. i piec ok. 25 min. Ostudzić, nasączyć ponczem.
Suszone śliwki włożyć do słoika, zalać wódką, zostawić na 24h. Na drugi dzień pokroić w kostkę.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać porcjami nutellę, pod koniec dodać pokrojone śliwki, wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać ''śmietan-fix'' i wymieszać, następnie wyłożyć na krem. Na bitą śmietanę zetrzeć czarną czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Porady
Śliwki należy zalać wódką 24h przed pieczeniem ciasta.
Komentarze