Ciasto z Nutellą

4.5 (199 ocen)

  • 1 min

Wszyscy ceniący sobie pyszny smak i dobrą zabawę pokochają to ciasto!

  • 1 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4jajka
    1szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Krem z nutellą:
    1/2 kg suszonych śliwek (bez pestek)
    wódka do namoczenia śliwek (ok. 1/2 szkl.)
    25dag masła
    20dag nutelli

    Wierzch:
    1/2 litra śmietany 36%
    4 łyżki cukru pudru
    2 opakowania ''śmietan-fix''

    Do dekoracji:
    10dag gorzkiej czekolady

    Poncz:
    mocna herbata
    wódka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marta Dzimira, Chełm 1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, dodać żółtka i jeszcze ubijać, następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksować. Wylać do formy. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 170st. i piec ok. 25 min. Ostudzić, nasączyć ponczem.
    Suszone śliwki włożyć do słoika, zalać wódką, zostawić na 24h. Na drugi dzień pokroić w kostkę.
    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać porcjami nutellę, pod koniec dodać pokrojone śliwki, wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony biszkopt.
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać ''śmietan-fix'' i wymieszać, następnie wyłożyć na krem. Na bitą śmietanę zetrzeć czarną czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Porady

Śliwki należy zalać wódką 24h przed pieczeniem ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować