Ciasto z nadzieniem wieloowocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Jajka, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy - roztrzepać, dodać śmietanę i wymieszać.
Połączyć produkty suche i mokre, oraz miękką margarynę. Wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lub woreczek foliowy i dać na godzinę do lodówki.
2.Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarła.
Dodać odsączone ze soku brzoskwinie i morele. Wmieszać żelatynę i galaretkę (suchą).
3.Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić ciasto na dwie części.
Pierwszą część rozwałkować i dać na formę o wym. 26 x 34cm, wyłożoną papierem do pieczenia, uformować rancik. Posypać wierzch ciasta bułką tartą. Na ciasto ułożyć równo nadzienie. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć owoce i zlepić brzegi.
Piec ok 40 - 50 minut. (bez termoobiegu).
4.Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Do nadzienia możemy wykorzystać wszystkie owoce z kompotu, lub z syropu.
Nadzienie można dosmaczyć sokiem i startą skórką z cytryny
Komentarze