Ciasto z nadzieniem serowo-budyniowym i truskawkami

0 (0 ocen)

Ciasto jest również pyszne z innymi owocami np. malinami.

Składniki:

  • Ciasto

    - 200 g mąki pszennej;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 70 g drobnego cukru;
    - 1 łyżka cukru waniliowego;
    - 120 g zimnego masła lub margaryny;
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany;
    - 2 żółtka.

    Nadzienie

    - 250 ml mleka;
    - 250 g miękkiego twarogu lub serka śmietankowego;
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego;
    - 40 g cukru;
    - 16 g cukru waniliowego;
    - 2 krople ekstraktu z wanilii.

    Dodatkowo

    - 1 łyżka kaszki manny;
    - truskawki.

    Kruszonka

    - 50 g masła lub margaryny;
    - 1/2 szklanki cukru pudru;
    - 1/2 szklanki mąki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z nadzieniem serowo-budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyj, odszypułkuj i pozostaw do wyschnięcia.
    Wszystkie składniki ciasta (masło/margarynę pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Następnie uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. Ciastem wylep tylko spód blaszki i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będzie jasnozłote.
    Połowę mleka zagotuj, a do pozostałego dodaj cukier, cukier waniliowy, ekstrakt oraz proszek budyniowy i dokładnie połącz. Następnie rozpuszczony budyń wlej do gotującego się mleka, energicznie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając około 4 minut. Odstaw do przestygnięcia - co jakiś czas mieszaj. Kolejno w misce połącz twaróg z budyniem i całość zmiksuj, aby składniki się połączyły.
    Przygotuj kruszonkę. W małym rondelku roztop masło/margarynę i zostaw do ostygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Wyrabiaj do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodaj więcej mąki.
    Spód ciasta oprósz kaszką manną, wyłóż na niego nadzienie serowo-budyniowe, kolejno połówki truskawek i całość obsyp kruszonką.
    Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto wystudź w formie, aby nadzienie serowe odpowiednio stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce Sery Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować