Ciasto z nadzieniem serowo-budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyj, odszypułkuj i pozostaw do wyschnięcia.
Wszystkie składniki ciasta (masło/margarynę pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Następnie uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. Ciastem wylep tylko spód blaszki i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będzie jasnozłote.
Połowę mleka zagotuj, a do pozostałego dodaj cukier, cukier waniliowy, ekstrakt oraz proszek budyniowy i dokładnie połącz. Następnie rozpuszczony budyń wlej do gotującego się mleka, energicznie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając około 4 minut. Odstaw do przestygnięcia - co jakiś czas mieszaj. Kolejno w misce połącz twaróg z budyniem i całość zmiksuj, aby składniki się połączyły.
Przygotuj kruszonkę. W małym rondelku roztop masło/margarynę i zostaw do ostygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Wyrabiaj do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodaj więcej mąki.
Spód ciasta oprósz kaszką manną, wyłóż na niego nadzienie serowo-budyniowe, kolejno połówki truskawek i całość obsyp kruszonką.
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto wystudź w formie, aby nadzienie serowe odpowiednio stężało.
Komentarze