Ciasto z musem jabłkowym

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne ciasto, efekt połączenia różnych przepisów w jeden:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 125 g mąki pszennej
    - 63 g mąki ziemniaczanej
    -ok. 175 g cukru
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    -1 kg musu jabłkowego(1 kg jabłek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i gotować na gazie aż
    do rozgotowania kawałków jabłek)
    -2 galaretki cytrynowe
    Masa budyniowa:
    -trochę mniej jak 1/2 litra mleka
    -1 budyń czekoladowy
    -2 łyżki cukru
    -1 kostka margaryny
    Dekoracja:
    - paczka herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy po żółtku. Ubijamy kilka minut. Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy( 35x25 cm). Pieczemy ok. 35 minut w 200 st. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Masa: Mus jabłkowy podgrzewamy na wolnym ogniu, gdy będzie ciepły wsypujemy galaretki. Doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy 2 biszkoptem.
  • 3. Masa budyniowa: Budyń czekoladowy gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy trochę mniej mleka by był bardziej gęsty. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. przygotowaną masę wykładamy na ciasto i przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki by herbatniki zmiękły i mus zastygł.

Porady

Ciasto można udekorować polewą czekoladową robiąc esy floresy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować