Bardzo smaczne ciasto, efekt połączenia różnych przepisów w jeden:)
1 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 125 g mąki pszennej
- 63 g mąki ziemniaczanej
-ok. 175 g cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
-1 kg musu jabłkowego(1 kg jabłek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i gotować na gazie aż
do rozgotowania kawałków jabłek)
-2 galaretki cytrynowe
Masa budyniowa:
-trochę mniej jak 1/2 litra mleka
-1 budyń czekoladowy
-2 łyżki cukru
-1 kostka margaryny
Dekoracja:
- paczka herbatników
Ciasto z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy po żółtku. Ubijamy kilka minut. Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy( 35x25 cm). Pieczemy ok. 35 minut w 200 st. Studzimy. Przekrawamy na pół.
2.Masa: Mus jabłkowy podgrzewamy na wolnym ogniu, gdy będzie ciepły wsypujemy galaretki. Doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy 2 biszkoptem.
3.Masa budyniowa: Budyń czekoladowy gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy trochę mniej mleka by był bardziej gęsty. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. przygotowaną masę wykładamy na ciasto i przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki by herbatniki zmiękły i mus zastygł.
Porady
Ciasto można udekorować polewą czekoladową robiąc esy floresy.
Komentarze