Ciasto z morelami na maślance

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne, wilgotne ciasto, lekko słodkie z pysznymi morelami. Posypane delikatnie cukrem pudrem będzie idealne do popołudniowej kawy

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 op. cukru waniliowego
    0,5 szklanki oleju
    0,5 kg mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka maślanki
    4 duże morele
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z morelami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, wsypywać partiami cukier (razem z waniliowym), miksować, aż piana będzie błyszcząca. Dodać kolejno żółtka, po każdym miksując.

    Następnie wlewać powoli olej, cały cza miksując. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać do miski, dodać maślankę (w temperaturze pokojowej) i zmiksować.

    Gęste ciasto przełożyć do formy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.

    Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąc pestki. Ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować