Ciasto z morelami i kruszonką

4.5 (145 ocen)

  • 55 min

Moje ulubione letnie ciasto ze świeżymi morelami,jest wilgotne słodko-kwaśne jednym słowem dla mnie idealne na mały poczęstunek:))))))

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto na blaszkę 24/28 cm
    Ciasto:
    3 jajka
    200 g masła
    200 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    280 g mąki pszennej
    150 g jogurtu naturalnego

    35 dag moreli świeżych lub brzoskwiń

    Kruszonka:
    200 g mąki pszennej
    120 g masła
    80 g cukru
    1 cukier waniliowy
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z owocami 1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrami i szczypta soli,robotem na puszystą masę,wbijać po jednym jajku cały czas miksując,mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać stopniowo do masy,wlać jogurt najlepiej żeby był gęsty typu greckiego,zmiksować wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę,ułożyć na cieście pokrojone w kawałki morele lub brzoskwinie.
  • Posypane kruszonką 2. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą i rozdrobnić w palcach,nie zagniatać ciasta!,posypać wierzch ,wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika grzanie góra dół i piec około 45 minut. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować