Moje ulubione letnie ciasto ze świeżymi morelami,jest wilgotne słodko-kwaśne jednym słowem dla mnie idealne na mały poczęstunek:))))))
55 min
Składniki:
Ciasto na blaszkę 24/28 cm
Ciasto:
3 jajka
200 g masła
200 g cukru
16 g cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
280 g mąki pszennej
150 g jogurtu naturalnego
35 dag moreli świeżych lub brzoskwiń
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
120 g masła
80 g cukru
1 cukier waniliowy
cukier puder do oprószenia
Ciasto z morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło utrzeć z cukrami i szczypta soli,robotem na puszystą masę,wbijać po jednym jajku cały czas miksując,mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać stopniowo do masy,wlać jogurt najlepiej żeby był gęsty typu greckiego,zmiksować wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę,ułożyć na cieście pokrojone w kawałki morele lub brzoskwinie.
2.Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą i rozdrobnić w palcach,nie zagniatać ciasta!,posypać wierzch ,wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika grzanie góra dół i piec około 45 minut. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Komentarze