Ciasto z maślanką i kruszonką

4.42 (171 ocen)

  • 30 min

Delikatne i lekkie ciasto z maślanką, doskonałe z różnymi owocami, np. jabłkami, rabarbarem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maślanki
    0,5 szklanki oleju
    3 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy
    3 jabłka lub dowolne owoce
    cynamon

    Kruszonka:
    10 dag masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    1,5 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.42 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z maślanką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, wlewamy olej i cały czas miksując dodajemy po trochu część maślanki i część przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą formy.
  • jabłka na cieście 2. Kroimy jabłka w kostkę, dodajemy 1łyżeczkę cukru wanilinowego i 1/3 łyżeczki cynamonu - wszystko mieszamy.
  • 3. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy w miseczce, delikatnie zagniatając.
  • całość z kruszonką 4. Teraz kładziemy na wierzch ciasta jabłka i rozsypujemy kruszonkę.
    Ciasto pieczemy 1 godz. w 170 stopniach C lub do suchego patyczka (w zależności od piekarnika).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować