Ciasto z masą budyniowo – wiśniową

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z pyszną, kremową i zarazem przyjemnie orzeźwiającą masą budyniową z dodatkiem wiśni. Wypiek efektowny i niezbyt skomplikowany w wykonaniu. Polecam, np. do popołudniowej kawki.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    2 łyżki śmietany 12%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 L mleka 3,2%
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    100 g masła
    4 jajka
    ½ szklanki cukru
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka każde)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    400 g wiśni drylowanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z masą budyniowo – wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z masą budyniowo – wiśniową 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść, masę schłodzić w lodówce.
    W garnku rozpuścić masło, wsypać cukier oraz wlać mleko. Następnie wsypać wszystkie opakowania proszku budyniowego i bardzo dokładnie wymieszać. Ze składników ugotować gęsty krem, stale mieszając podczas podgrzewania. Garnek przykryć, by nie utworzył się kożuch i pozostawić do wystudzenia masy. Do budyniu wbić jajka, wlać jogurt, dołożyć wiśnie. Całość zblendować.
  • Ciasto z masą budyniowo – wiśniową 2. Schłodzonym ciastem wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 min (180 st. C).
  • Ciasto z masą budyniowo – wiśniową 3. Formę wyjąć z piekarnika. Przygotowaną masę wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto.
  • Ciasto z masą budyniowo – wiśniową 4. Formę ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 50 min (180 st. C). Ciasto wystudzić, po czym dowolnie ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować