Kruche ciasto z pyszną, kremową i zarazem przyjemnie orzeźwiającą masą budyniową z dodatkiem wiśni. Wypiek efektowny i niezbyt skomplikowany w wykonaniu. Polecam, np. do popołudniowej kawki.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny
3 jajka
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 L mleka 3,2%
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
100 g masła
4 jajka
½ szklanki cukru
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka każde)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
400 g wiśni drylowanych
Ciasto z masą budyniowo – wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść, masę schłodzić w lodówce.
W garnku rozpuścić masło, wsypać cukier oraz wlać mleko. Następnie wsypać wszystkie opakowania proszku budyniowego i bardzo dokładnie wymieszać. Ze składników ugotować gęsty krem, stale mieszając podczas podgrzewania. Garnek przykryć, by nie utworzył się kożuch i pozostawić do wystudzenia masy. Do budyniu wbić jajka, wlać jogurt, dołożyć wiśnie. Całość zblendować.
2.Schłodzonym ciastem wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 min (180 st. C).
3.Formę wyjąć z piekarnika. Przygotowaną masę wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto.
4.Formę ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 50 min (180 st. C). Ciasto wystudzić, po czym dowolnie ozdobić.
Komentarze