Ciasto z masą miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej, mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (dno o wym. 35x25) Pieczemy 25-30 minut w temp.180 s C. Studzimy.
Masa miętowa: Do patelni lub garnka o grubym dnie przekładamy landrynki i ciepłą wodę, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia (zajęło mi to 10 minut) w 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, wlewamy rozpuszczone landrynki i budyń, mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Masę wykładamy na biszkopt.
2.Układamy biszkopty.
3.Bita śmietana: Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy galaretkę i jeszcze chwilkę ubijamy na najniższych obrotach miksera. Bitą śmietanę wykładamy na biszkopty.
4.wyrównujemy i dowolnie dekorujemy.
5.Posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego:)
Komentarze