Ciasto z masą miętową

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten przepis dostałam od sąsiadki. To ciasto jest idealne na podwieczorek przy kawie lub herbacie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Składniki na masę miętową:
    300 g landrynek miętowych( ja użyłam 150g- masa była lekko miętowa)
    1/2 szklanki ciepłej wody
    2 budynie wanilinowe lub śmietankowe
    3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1 kostka masła
    Składniki na bitą śmietanę:
    600 ml śmietany 30%
    2 galaretki zielone
    1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    okrągłe biszkopty (ok.30 sztuk)
    starta czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Ciasto

Ciasto z masą miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej, mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (dno o wym. 35x25) Pieczemy 25-30 minut w temp.180 s C. Studzimy.
    Masa miętowa: Do patelni lub garnka o grubym dnie przekładamy landrynki i ciepłą wodę, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia (zajęło mi to 10 minut) w 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, wlewamy rozpuszczone landrynki i budyń, mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Masę wykładamy na biszkopt.
  • image-23ouw7k 2. Układamy biszkopty.
  • image-16fxmhf 3. Bita śmietana: Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy galaretkę i jeszcze chwilkę ubijamy na najniższych obrotach miksera. Bitą śmietanę wykładamy na biszkopty.
  • image-0l6bn5u 4. wyrównujemy i dowolnie dekorujemy.
  • image-1v5nmnv 5. Posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować