Ciasto z malinami i budyniową pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części (2/5 i 3/5), zamrażamy. Blachę o wymiarach 33x20 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko dociskamy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy ok. 20 minut na złoto w 190 °C. Studzimy.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli, po łyżce, wsypujemy cukry, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy budynie, cały czas miksując. Wlewamy olej, miksujemy do połączenia składników.
3.Na spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy powierzchnię i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 °C.
Komentarze