Ciasto z malinami i budyniową pianą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto jest jednym z ulubionych w moim domu. Robię je, gdy dojrzeją maliny.

Składniki:

  • Ciasto: 2,5 szkl. mąki
    ● 25 dag zimnej margaryny
    ● 5 żółtek
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki cukru pudru
    Piana: 5 białek
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● cukier wanilinowy
    ● 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g)
    ● 1/2 szkl. oleju słonecz.
    Oraz: 50 dag malin
    ● masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z malinami i budyniową pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części (2/5 i 3/5), zamrażamy. Blachę o wymiarach 33x20 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko dociskamy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy ok. 20 minut na złoto w 190 °C. Studzimy.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli, po łyżce, wsypujemy cukry, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy budynie, cały czas miksując. Wlewamy olej, miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Na spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy powierzchnię i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować