Bardzo delikatne orzeźwiające ciasto z masą jogurtową i malinami zalanymi galaretką pokrojone w kostkę. Pychota dla dzieciaków i dla dorosłych i nawet dla tych co często zerkają na wagę ;)
55 min
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka przesianej maki tortowej
¾ szklanki cukru
5 jajek ( rozm. L)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczka octu.
3 galaretki (1 –czerwona, 2 – pomarańczowe)
1 serek homogenizowany waniliowy ( 400ml)( mocno schłodzony z lodówki)
500g świeżych malin
Cukier puder do dekoracji.
Ciasto z malinową kostką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny zalać zimną rozpuszczoną 1 galaretką czerwoną wkładamy do lodówki, żeby galaretka z malinami szybko stężała. Gotowa galaretkę kroimy w kostkę.
Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
Upieczony biszkopt dzielimy na dwa blaty i studzimy.
Dwie galaretki rozpuścić w 450ml wody, gdy będzie już lekko tężejąca dodajemy ją do serka homogenizowanego i delikatnie miksujemy.
Na jeden blat biszkoptowy dajemy kostki malinowe zalewamy to serkiem i przykrywamy drugą częścią biszkoptu górę udekorować np. cukrem pudrem.
Komentarze