Pyszne ciasto z makiem, czerwonymi porzeczkami i malinami. Pyszne, lekkie i idealne do herbatki :-)
1 godz. 40 min
Składniki:
180 gr cukru
1 cukier waniliowy (8 gr)
300 gr mąki pszennej + 2 łyżki
1 kostka miękkiego masła (200gr)
4 jajka
Starta skórki z 1 limonki
3 łyżki maku
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 gr świeżych malin
120 gr czerwonych porzeczek + do dekoracji
Mak do dekoracji
LUKIER:
¾ szkl cukru pudru
Sok z 1 limonki
Ciasto z makiem i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę (300gr) wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Limonkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem.
2.W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Startą skórkę limonki. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dodać mąkę z proszkiem i łyżką ucierać na gładką masę. Dodać suchy mak i znowu wymieszać.
3.Owoce obrać, umyć i dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć 2 łyżkami mąki i delikatnie wmieszać do ciasta.
4.Keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym do 160stC piekarniku 80 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
5.Upieczone ciasto wystudzić. Z cukru pudru i soku z limonki zrobić lukier i polać nim ciasto. Udekorować odrobiną maku i czerwonymi porzeczkami.
Porady
Zainspirowałam się przepisem ze strony: http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-porzeczkami-i-makiem.html
Komentarze