To moje ulubione ciasto, połączenie maku, sera i wilgotnych brzoskwiń jest pyszne.
Składniki:
Ciasto :
40 dag masła lub margaryny
5 jajek
25 dag cukru
1 cukier waniliowy
35 dag mąki
1 proszek do pieczenia
250 g maku
3 puszki brzoskwiń
Krem serowy:
1 budyń waniliowy
½ l mleka
150 g twarogu
150 g masła
Polewa:
300 g czekolady gorzkiej
Ciasto z makiem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.25 dag masła ucieramy z 20 dag cukru i cukrem waniliowym, kolejno wbijając jajka. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę 38x34 cm , do drugiej części dodajemy mak i rozsmarowujemy na cieście. Na górę wykładamy osączone połówki brzoskwiń. Pieczemy 40 minut w temp. 175 st.
2.Budyń gotujemy wg . przepisu na opakowaniu, na mleku z pozostałym cukrem. Studzimy.
Komentarze