Ciasto z kremem śliwkowym z dodatkiem wędzonych śliwek

3.33 (3 ocen)

Ciasto jest wspaniałe o słodko -kwaśno -dymnym kremie. Poza tym jest bogate w błonnik bo znajduje się w nim mnóstwo suszonych śliwek, idealna na okres po świąteczny gdy mamy tych owoców w nadmiarze lub na przednówek.

Składniki:

  • Na blachę prostokątną;
    Kruche: pół kilo mąki, kostka margaryny, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 żółtka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem: 1 1/2 kg śliwek mrożonych, 250 g cukru, 2 budynie waniliowe i 2 garści śliwek suszonych w dymie

    Dodatkowo: cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kremem śliwkowym z dodatkiem wędzonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche: mąkę wsiekać z tłuszczem, dodać śmietanę żółtka cukier i proszek. zagnieść w kulę i na godzinę do lodówki. Odciąć 1/3 ciasta na wierzch.

    Krem: zimne śliwki ( rozmrożone) wymieszać z budyniami aż się proszek rozpuści. Suszone śliwki najlepiej te w dymie ugotować, dodać do śliwek mrożonych z budyniami wszystko zagotować, dodać cukier i zblenderować.

    Na blachę nasmarowaną tłuszczem i obsypana bułką tartą wyłożyć 2/3 ciasta, na nią wyłożyć krem śliwkowy a na krem pozostałą część ciasta kruchego. Piec w 170 stopniach ok 50 min. Posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować