Ciasto z kremem sezamowym i żurawiną

4.5 (191 ocen)

Podchodziłam do tego kremu z obawami ale nie zawiodłam się.Jest bardzo smaczny.

Składniki:


  • Biszkopt,
    5 szt jajka,
    5 łyżek cukier,
    4 łyżki mąka pszenna,
    1 łyzka kakao ciemne,
    1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    Krem sezamowy,
    1 kost margaryna,
    1 szt masa krówkowa w puszce,
    6 paczuszek SEZAMKI,
    50 gr żurawina suszona,
    50 ml spirytus,
    herbatniki szkolne,
    polewa,
    100 gr margaryna,
    3 łyżki mleko,
    2 łyżki cukier puder,
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem sezamowym i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna.Mąkę i kakao przesiać przez sitko ,wymieszać z proszkiem do pieczenia..Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem.Piec w 160 st około 20 min. Krem Margarynę utrzeć do białości.Cały czas ucierając dodawać po łyżce masy krówkowej .Na końcu dodać rozkruszone w blenderze sezamki,żurawinę i spirytus.Całość wymieszać.Krem wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć namoczone herbatniki w wodzie z dodatkiem spirytusu lub rumu. Polewa Do garnuszka włożyć margarynę ,cukier ,mleko ,kakao i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia i odłożyć do wystudzenia.Zimną polewę wylać na herbatniki. Blacha 25*36 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować