Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto na wierzch kokosowy.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
2.Przygotować ciasto kruche.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i podzielić na dwie części.
Jedną z nich schłodzić a drugą wyłożyć formę wysłaną papierem do pieczenia.
Ciasto oprószyć kaszą manną.
3.Kiwi obrać, przekroić wzdłuż i
ułożyć na cieście (wypukłą stroną do góry).
4.Ugotować budyń.
Połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę i cukier.
Połączyć z gotującym się mlekiem.
Całość energicznie mieszać i zagotować.
Do gęstego budyniu wmieszać masło, lekko ostudzić i przełożyć na ciasto z kiwi.
5. Białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
6.Na budyniu zetrzeć połowę schłodzonego ciasta, posmarować białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi.
7.Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Porady
(*) Ocet sprawia, że ciasto jest bardziej kruche. Nie jest wyczuwalny, ale można go pominąć.
Komentarze