Ciasto z kaszą manną na zimno

4.49 (183 ocen)

  • 40 min

Pyszne ciasto na zimno z kaszą manną i bananami

  • 40 min

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki kaszy manny
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    kostka margaryny
    2 - 3 łyżki kakao (prawdziwe nie słodzone)
    biszkopty paczka
    2 banany
    galaretka malinowa (można wybrać inny smak)
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kaszą manną na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko i grzać na niewielkim gazie. Gdy mleko zacznie robić się ciepłe dodać margarynę i roztopić ją w mleku. Następnie dodać cukier i cukier wanilinowy. Później dodać kaszę mannę i cały czas mieszkać aż zgęstnieje. Banany obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Gdy kasza będzie już gęsta przełożyć pół kaszy do jednej miski i pół kaszy do drugiej. Do jednej miski z kaszą manną dodać kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy masa nie będzie już taka gorąca do białej masy dodać pokrojone w kostkę banany i lekko wymieszać je w masie.
  • 3. Następnie ułożyć w tortownicy biszkopty na całej jej powierzchni. Wlać ciemną część kaszy manny na spód i jasną na wierzch. Odstawić do lodówki aż zgęstnieje.
  • 4. Gdy ciasto będzie się chłodzić w lodówce zrobić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.Schłodzić ją. Jak ciasto będzie dość gęste wylać na wierz galaretkę i znów odstawić do zgęstnienia.

Porady

Banany można również pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ciasta , ale dopiero przed wylaniem galaretki żeby nie zrobiły się czarne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować