Ciasto z kaszą manną na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać mleko i grzać na niewielkim gazie. Gdy mleko zacznie robić się ciepłe dodać margarynę i roztopić ją w mleku. Następnie dodać cukier i cukier wanilinowy. Później dodać kaszę mannę i cały czas mieszkać aż zgęstnieje. Banany obrać i pokroić w kostkę.
2.Gdy kasza będzie już gęsta przełożyć pół kaszy do jednej miski i pół kaszy do drugiej. Do jednej miski z kaszą manną dodać kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy masa nie będzie już taka gorąca do białej masy dodać pokrojone w kostkę banany i lekko wymieszać je w masie.
3.Następnie ułożyć w tortownicy biszkopty na całej jej powierzchni. Wlać ciemną część kaszy manny na spód i jasną na wierzch. Odstawić do lodówki aż zgęstnieje.
4.Gdy ciasto będzie się chłodzić w lodówce zrobić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.Schłodzić ją. Jak ciasto będzie dość gęste wylać na wierz galaretkę i znów odstawić do zgęstnienia.
Porady
Banany można również pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ciasta , ale dopiero przed wylaniem galaretki żeby nie zrobiły się czarne.
Komentarze