Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową

5 (200 ocen)

  • 60 min

Gorąco polecam do wypróbowania tego ciasta, jest smaczne, szybkie i bez pieczenia. Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,trochę go wzbogaciłam. Efekt znakomity. Radwańska Marta, Orłowo

  • 60 min

Składniki:

  • 3-4 paczki herbatników(Bonitki maślane z biedronki)
    warstwa ciemna:
    szkl. kaszy manny
    1 l mleka
    4 łyżki gorzkiego kakao
    1 szkl. cukru
    250 g margaryny
    aromat rumowy

    warstwa jasna:
    gotowy krem karpatkowy
    składniki potrzebne do przygotowania kremu(mleko i margaryna)
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na prostokątną blachę wyłóż herbatniki (to one tworzą spód ciasta). Kaszę wymieszaj z cukrem i kakao.Do gotującego się mleka dodaj margarynę i kaszę z cukrem i kakao. Cały czas mieszaj, żeby nie powstały grudki, trzymaj na gazie do momentu zgęstnienia kaszy i całkowitego rozpuszczenia pozostałych składników . Mato być słodka i gęsta masa.Zanim masa całkowicie zgęstnieje dodaj aromat rumowy. Ugotowaną masę wyłóż na herbatniki,odstaw na bok,niech stygnie.
    2. Przygotuj krem karpatkowy wg. przepisu na opakowaniu. Wyłóż go na zgęstniałą masę z kaszy.
    3.Na górną warstwę wyłóż herbatniki, które utworzą wierzch ciasta.Lekko dociskaj.
    4.ciasto polej polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. Schowaj do lodówki.

Porady

Krem karpatkowy możesz zrobić sama, ja użyłam gotowego.Jeżeli nie lubisz dodawać aromatów do ciast pomiń aromat rumowy,ciasto i tak będzie pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować