Ciasto z kaszą manną, herbatnikami i brzoskwiniową galaretką

0 (0 ocen)

Łatwe ciasto dla każdego :)

Składniki:

  • spód :
    - 25 herbatników + 25 herbatników lub ok. 1-2 opakowania delicji na drugą warstwę

    biała masa :
    - 10-11 łyżek kaszy manny
    -500 ml mleka
    - 200 ml wody
    -3-4 łyżki miodu
    - 1,5 łyżki cukru waniliowego
    -1 łyżeczka aromatu waniliowego
    -4-5 kostek białej czekolady
    -200 g serka mascarpone

    galaretka :
    - 1 lub 2 galaretki ( jeśli 2 , wówczas pomijamy dodawanie żelatyny ) galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej ,
    - 500 ml wody ( 600 ml jeśli 2 galaretki )
    - 3-4 brzoskwinie
    - 4 łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody
    - 2 łyżki miodu

    - 50 g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Herbaty

Ciasto z kaszą manną, herbatnikami i brzoskwiniową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :
    Namaczamy żelatynę ( jeśli używamy 2 galaretek pomijamy tą czynność ).

    Mleko gotujemy z miodem , cukrem waniliowym ,aromatem i startą czekoladą mieszając co jakiś czas .
    Gdy będzie już gorące dodajemy kasze manne i energicznie mieszamy (możemy zmniejszyć ogień ) aż masa ładnie zgęstnieje . Przykrywamy pokrywką i czekamy aż wsiąknie cały płyn i zagęści się .

    Formę wykładamy papierem do pieczenia /folią aluminiową / folią spożywczą tak aby nie było większych zagięć a masa później ładnie się uformowała .
    Dno wykładamy herbatnikami .

    Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie .
    Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali , brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do galaretki .
    Wkładamy do lodówki aby trochę stężała .

    Do kaszy dodajemy serek mascarpone i energicznie mieszamy do połączenia się składników .
    Mase wylewamy na herbatniki . Układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy tężejącą galaretką . Jeśli będziemy układali delicje to musimy poczekać aż kasza manna na herbatnikach wystygnie ( najlepiej umieścić formę z ciastem w lodówce ) i dopiero układać herbatniki ponieważ czekolada na ciasteczkach może nie ładnie się rozpuścić .
    Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała .
    Migdały prażymy na patelni , odkładamy aby wystygły i posypujemy nimi ciasto .
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować