CIASTO Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sezon na gruszki w pełni więc i okazji do przyrządzania smakołyków z tymi owocami nie brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    3 żółtka
    0,5 kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 budynie czekoladowe z cukrem
    500 ml mleka
    3 gruszki

    Ponadto karmelizowane gruszki
    5 gruszek
    4 łyżki masła
    5 łyżek cukru
    Opcjonalnie przyprawy korzenne.

    Gruszki obieramy, przekrajmy na pół usuwamy gniazda nasienne . Rozgrzewam masło, do rozpuszczonego masła dodajmy cukier przyprawy korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce dusić około 5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z karmelizowanymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć plastry gruszek, zlać gorącym budyniem. Na budyniu ułożyć karmelizowane gruszki, polać sosem karmelowym który pozostał z gruszek. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować