Ciasto z jeżynami i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wykorzystałam do ciasta jeżyny które zostały po odlaniu soku.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto

    mąka 3,5 szkl
    jajka 3 szt
    cukier 1 szkl
    masło albo margaryna 1 kostka(250)
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    masa jeżynowa

    jeżyny po odlaniu soku 1,5 litra
    wiórki kokosowe ok 1/2 paczki
    kisiel wiśniowy 1 op
    rodzynki ok 1 szkl

    dodatkowo

    śmietana Śnieżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Kisiele

Ciasto z jeżynami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i odłożyć na ok 60 min do lodówki.
    Rodzynki wypłukać i dodać do jeżyn. Dodać też wiórki i kisiel, dobrze wymieszać.
    Jedną część ciasta wyłożyć na dno przygotowanej dużej blaszki oprószyć mąką i wyłożyć masę jeżynową. Resztę ciasta urywać po kawałku i przykryć jeżyny. Piec ok 50 min w 180 stopniach. Wystudzić.
    Śmietanę śnieżkę przygotować wg przepisu na op i wyłożyć na ciasto. Śnieżkę można zastąpić śmietaną kremówką.
    Blaszka24/38cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jeżyny Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować