Ciasto z jagodami i galaretką

4.98 (170 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Ciasto z jagodami,galaretką i kremem.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Na ciasto

    jaja 5 sztuk
    cukier 1 szklanka
    mąka 1,5 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    woda 2-3łyżki

    Na masę

    margaryna 1 kostka
    budyń śmietankowy 2 opakowania
    mleko 1,5 szklanki
    cukier 5-6 łyżek

    Dodatkowo

    galaretka pomarańczowa 2 opakowania
    jagody 2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.98 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jagodami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka cukier i wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Jagody przebrać, wypłukać i osuszyć. Oprószyć mąką i wyłożyć na ciasto. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić i zmiksować z margaryną albo masłem. Przygotowanym kremem wysmarować wierzch wystudzonego ciasta. Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody. I tężejącą zalać wierzch ciasta.
    Wymiary blaszki 24/38 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować