To ulubione ciasto moich dzieci. Słodkie i chrupiące.
Składniki:
Ciasto: 15 dag masła
● jajko
● 30 dag mąki
● łyżka zimnej wody
● szczypta soli.
Nadzienie: 40 dag jagód
● 20 dag wiśni (mogą być ze słoika)
● 5 dag cukru.
Beza: 4 białka
● 10 dag cukru
● gotowa polewa czekoladowa
Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników
szybko zarabiamy dłońmi
ciasto. Wkładamy do lodówki
na 40 minut.
2.Ciasto ponownie zarabiamy,
wałkujemy na grubość
ok. 4 mm. Placek układamy
w formie (tortownica śr. 23
cm), zostawiając dość wysoki
brzeg. Dno nakłuwamy
widelcem. Piekarnik nagrzewamy
do 200 °C. Ubijamy
białka z cukrem.
3.Na ciasto wykładamy posypane
cukrem owoce, na
nie wykładamy pianę z białek.
Pieczemy 30-40 minut.
Całość dekorujemy polewą
czekoladową.
Komentarze