Ciasto z jabłkami na zimno

4.5 (142 ocen)

Przepis jest bardzo prosty i każdemu musi się udać. To ciasto to galaretka z jabłkami na herbatnikowym spodzie. Jest idealne na upalne dni.

Składniki:

  • Herbatniki
    3 galaretki tego samego smaku (u mnie wiśniowe)
    5-6 jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ciasto z jabłkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Na dno wlać troszkę wody, przykryć i dusić parę minut, gdy jabłka będą miękkie, zdjąć pokrywkę i chwilę gotować, by woda trochę odparowała. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2.
    Trzy galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie jabłka przełożyć do galaretki.
  • 3. Formę o wymiarach około 30x25cm wyłożyć papierem, następnie herbatnikami.
  • 4. Gdy galaretka z jabłkami lekko stężeje, wyłożyć ją na herbatniki i wyrównać łyżką.
    Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (kilka godzin, najlepiej na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować