Ciasto z jabłkami,kardamonem i migdałami.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis odnalazłam po latach, gdzieś w moich zapiskach. Smak? Niezapomniany.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g masła
    250 g mąki
    150 g drobnego cukru
    3 jajka
    90 g jogurtu naturalnego ( pół małego kubeczka)
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 średnie jabłka
    cukier brązowy
    garść płatków migdałowych
    0,5 łyżeczki kardamonu,
    cynamon

Ciasto z jabłkami,kardamonem i migdałami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku tortownicę o wymiarze 22 cm,wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę, następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy po jednym jajku (uważając by masa się nie zważyła dlatego należy robić to powoli). Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy jogurt i kardamon- całość ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Umyte jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki - pamiętając o usunięciu gniazd nasiennych. Jabłka nacinamy i układamy na cieście. Ciasto posypujemy cynamonem, delikatnie cukrem brązowym i migdałami.

    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy