Ciasto z jabłkami i budyniem

4.99 (160 ocen)

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiego, rozpływającego się w ustach, budyniu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany
    2 całe jajka

    1 i 1/2 litra mleka
    4 torebki budyniu śmietankowego albo waniliowego

    1 i 1/2 kg jabłek
    Cynamon
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w grube plasterki. Oprószyć cynamonem.
  • 2. W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. W osobnej szklance rozbełtać jajka ze śmietaną. Wlać do mąki i przemieszać składniki widelcem. Dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na czas przygotowywania budyniu.
  • 3. Zagotować litr mleka, a w pozostałej części rozpuścić budynie (jeśli używamy budyniu bez cukru, dosłodzić zawiesinę zgodnie z przepisem na opakowaniu). Całość wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia całości - ok. 2-3 minut.
  • 4. Blachę o wymiarach około 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 5. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie ułożyć kawałki jabłek, a następnie wylać na nie budyń. Na koniec rozwałkować drugą część ciasta i położyć na budyniu. Ponownie ponakłuwać z wierzchu widelcem.
  • 6. Piec 45-50 minut w 180stopniach. Kroić po wystudzeniu, można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować