Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiego, rozpływającego się w ustach, budyniu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
2 całe jajka
1 i 1/2 litra mleka
4 torebki budyniu śmietankowego albo waniliowego
Ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić w grube plasterki. Oprószyć cynamonem.
2.W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. W osobnej szklance rozbełtać jajka ze śmietaną. Wlać do mąki i przemieszać składniki widelcem. Dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na czas przygotowywania budyniu.
3.Zagotować litr mleka, a w pozostałej części rozpuścić budynie (jeśli używamy budyniu bez cukru, dosłodzić zawiesinę zgodnie z przepisem na opakowaniu). Całość wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia całości - ok. 2-3 minut.
4.Blachę o wymiarach około 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5.Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie ułożyć kawałki jabłek, a następnie wylać na nie budyń. Na koniec rozwałkować drugą część ciasta i położyć na budyniu. Ponownie ponakłuwać z wierzchu widelcem.
6.Piec 45-50 minut w 180stopniach. Kroić po wystudzeniu, można posypać cukrem pudrem.
Komentarze