Ciasto z jabłkami i masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180’C ( z termo obiegiem) około 15-17 minut aż placki się lekko zarumienią.
2.Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy cukier, w zależności od tego czy jabłka są kwaśne czy słodkie dodajemy tyle cukru aby jabłka miały odpowiedni smak. Jak jabłka będą już usmażone, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
3.Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka i cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć to rozpuszczamy budyń w mleku, wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.
4.Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i wylac na ciasto.
5.Przekładanie:
CIASTO – MASA JABŁKOWA – CIASTO – MASA SEROWA – CIASTO - POLEWA
Komentarze