Ciasto z herbatnikami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować budyń i przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu.Budyń odstawić w chłodne miejsce, aby wystygł.Galaretka nie może całkiem stężeć.
Biszkopt:
białka ubić, dodać cukier ubijać dalej do rozpuszczenia, dodać żółtka, wymieszać.Dodać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia.Piec około 40 minut na blaszce.
Krem:Margarynę utrzeć mikserem na puch.Dodawać porcjami wystudzony budyń. Na koniec wlać sok z cytryny według upodobania.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Szklankę ciepłej herbaty wymieszać z kieliszkiem wódki. Moczyć w niej herbatniki i układać na kremie. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Porady
Do ciasta nie należy używać lentilek ponieważ galaretka rozpuści ich słodką otoczkę. Na zdjęciu jest placek bez galaretki, dlatego tak wygląda.
Komentarze