Ciasto z herbatnikami i galaretką

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto idealne na przyjęcia i inne uroczystości

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajaka
    1,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyużki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 kostka margaryny
    budyń śmietankowy
    sok wyciśnięty z połowy cytryny

    herbatniki
    galaretka
    kieliszek dowolnej wódki
    szklanka ciepłej herbaty
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Ciasto z herbatnikami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń i przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu.Budyń odstawić w chłodne miejsce, aby wystygł.Galaretka nie może całkiem stężeć.

    Biszkopt:
    białka ubić, dodać cukier ubijać dalej do rozpuszczenia, dodać żółtka, wymieszać.Dodać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia.Piec około 40 minut na blaszce.

    Krem:Margarynę utrzeć mikserem na puch.Dodawać porcjami wystudzony budyń. Na koniec wlać sok z cytryny według upodobania.

    Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Szklankę ciepłej herbaty wymieszać z kieliszkiem wódki. Moczyć w niej herbatniki i układać na kremie. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Do ciasta nie należy używać lentilek ponieważ galaretka rozpuści ich słodką otoczkę. Na zdjęciu jest placek bez galaretki, dlatego tak wygląda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować