Ciasto z herbatnikami i galaretką

4.99 (147 ocen)

Pyszne ciasto, które sprawdzi się zarówno na większych, rodzinnych uroczystościach, jak imieniny lub chrzciny, jak i dodatek do popołudniowej , niedzielnej kawki.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    2 jajka
    pół szklanki* cukru
    pół szklanki* mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    DO NASĄCZENIA:

    ciepła woda + sok z cytryny + 1 łyżeczka cukru + aromat waniliowy + odrobina alkoholu (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci)

    MASA I:

    300 ml śmietany kremówki
    1 cukier waniliowy (10g)
    cukier puder do smaku

    MASA II:

    1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym (na 300 ml mleka)
    sok z połowy pomarańczy

    DODATKOWO:

    350 g herbatników
    ulubiona galaretka
    ew. owoce
Wystaw ocenę:

4.99 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z herbatnikami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. BISZKOPT:
    Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blachę ( o wymiarach 25 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
    Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Posłodzić do smaku cukrem pudrem. Bitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie.
    Na bitej śmietanie poukładać obok siebie herbatniki. Każdy lekko nasączyć płynną, przestudzoną galaretką. Resztę herbatników ułożyć wokół formy, wciskając je lekko, tworząc brzeg ciasta.
  • 4. Krem waniliowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połączyć go z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Rozsmarować na herbatnikach.
  • 5. Jeśli zdecydujesz się na użycie owoców, poukładaj je na cieście.
    Wierzch ciasta zalej galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować