Ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z odrobina soli, dodać cukier, żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 21x 33 cm. Piec ok.40 minut w 160 stopniach. Ostudzić i naponczować.
2.Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. W zimnym mleku wymieszać żółtka oraz proszek budyniowy i mąkę. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Ciepłą masę budyniową wyłożyć na biszkopt. Ostudzić.
3.Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody i ostudzić. Do tężejącej galaretki dodać pokrojone w kostkę gruszki i wylać na zimną masę budyniową. Schłodzić.
4.Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać cienką strużką do śmietanki. Śmietankę wyłożyć na galaretkę. Wierzch ciasta posypać kakao.
Porady
Jeżeli używamy świeżych gruszek, warto po pokrojeniu wrzucić je na kilka minut do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Komentarze