Ciasto z gruszkami

4.49 (173 ocen)

  • 2 godz.

Przepis podpatrzony w internecie. Trochę przeze mnie zmodyfikowany.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki krupczatki
    1 cukier wanilinowy
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła

    Masa śmietankowa:
    1/2 l śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny

    Ponadto:
    3 duże gruszki
    2 galaretki agrestowe
    kakao do dekoracji
    herbata z cukrem na poncz
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobina soli, dodać cukier, żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 21x 33 cm. Piec ok.40 minut w 160 stopniach. Ostudzić i naponczować.
  • 2. Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. W zimnym mleku wymieszać żółtka oraz proszek budyniowy i mąkę. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Ciepłą masę budyniową wyłożyć na biszkopt. Ostudzić.
  • 3. Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody i ostudzić. Do tężejącej galaretki dodać pokrojone w kostkę gruszki i wylać na zimną masę budyniową. Schłodzić.
  • 4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać cienką strużką do śmietanki. Śmietankę wyłożyć na galaretkę. Wierzch ciasta posypać kakao.

Porady

Jeżeli używamy świeżych gruszek, warto po pokrojeniu wrzucić je na kilka minut do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować