Inspiracją był przepis z innego portalu kulinarnego Maudie, która wyszperała owy przepis w internecie. Ponieważ chciałam ciasto wyjąć z miski podwoiłam składniki. A tu wpisze oryginalne proporcje.
60 min
Składniki:
markizy czekoladowe z nadzieniem śmietankowym, ok 350 g
mleko, 1/3 szklanki
banan, 1
serek mascarpone, 100 g i dodatkowo 2 łyżki
śmietana kremówka, 200 ml
cukier puder, łyżeczka
cukier waniliowy, łyżeczka
posypka:
kakao
posypka czekoladowa
żelki dżdżownice (u mnie żelki spaghetti czerwone, które porwałam na kawałki)
Ciasto z "dżdżownicami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszyć ciastka (np w malakserze lub tłuczkiem przez folię)
Zmiksować mleko z 2 łyżkami serka i bananem i zmieszać z pokruszonymi ciastkami. Masa będzie bardzo gęsta, ziemista i taka ma być.
Krem: ubić kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać 100 g serka i krótko zmiksować.
Na dno naczynia kłaść połowę masy ciasteczkowej a na to połowę kremu. Następnie na krem delikatnie kłaść drugą połowę masy ciasteczkowej j (najlepiej kawałkami by nie wydusić kremu, bo masa jest gęsta) a na końcu resztę kremu dokładnie rozsmarować na powierzchni.
Wierzch posypać dokładnie kakao,tak by zakryć cały krem, a potem można dodatkowo posypać gotową posypką czekoladową. Włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu udekorować "dżdżownicami".
2.Ja zrobiłam więcej masy ciasteczkowej, miskę w której wykładałam masę wyłożyłam folią spożywczą i posmarowałam olejem. Po ułożeniu wszystkich warstw, ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Następnie kładziemy na miskę talerz, na którym podamy ciasto przewracamy i delikatnie zdejmujemy miskę i folię. Na wierzch sypiemy kakao i posypkę lub startą czekoladę gorzką. Wkładamy delikatnie "dżdżownice". Smacznego!
Komentarze