Ciasto z dynią i orzechami

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Ciasto z dyni i orzechów zanim postawie je na stół znika w mgnieniu oka , nadaje się na każdą okazję a w szczególności na Święta Bożego Narodzenia. Jego wspaniały aromat unosi się przez dłuższy czas.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kilograma dyni,

    300 g maki,

    4 jajka,

    Aromat waniliowy,

    Cukier waniliowy,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Szklanka cukru,

    200 g margaryny,

    Garść orzechów włoskich,

    1 łyżka cynamonu,

    1 łyżka gałki muszkatołowej.

    Kruszonka :

    · 4 łyżki cukru,

    · 25 g margaryny,

    · 0,5 szklanki mąki.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z dynią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z dynią i orzechami foto 2 1. Pure z dyni :

    Pokroić dynię na części, wydrążyć pestki, a następnie ugotować w garnku aż będzie miękka . Po ugotowaniu należy obrać dynie ze skórki. Następnie zblenderować dynię w misce na jednolita masę .

    Ciasto :

    Ostatnią czynnością jest wymieszanie wszystkich składników wraz z przygotowanym pure. Blachę należy wysmarować margaryną i posypać bułką tarta. Następnie przelewamy całą masę na posmarowaną blachę. Na wierzch nakładamy kilka orzechów i kruszonkę. Piekarnik należy nastawić na 180 stopni i piec przez 60 minut. Dla wzbogacenia smaku ciasto można posypać cukrem pudrem. Moja rodzina zajada się tym ciastem zawsze kiedy je zrobię .

Porady

Dobrze jest na ciasto zrobić kruszonkę a po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego !!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować