Ciasto z dymką

0 (0 ocen)

Placek z cebulką dymką upieczony na cieście drożdżowym, ozdobiony kleksem z kwaśnej śmietany i szczypiorku.

Składniki:

  • · mąka pszenna - 30 dag
    · cukier - 1 łyżka
    · drożdże świeże- 3,5 dag
    · olej - 4 łyżki
    · cebula - 50 dag
    · cebula dymka - 1 pęczek
    · masło - 2 łyżki
    · jajko - 1 szt
    · sól
    · pieprz
    · kminek
    · śmietana gęsta
    · tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ciasto z dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek. Do kubka wlać 150 ml ciepłej wody, wsypać cukier i wrzucić pokruszone drożdże, odstawić na chwilę na bok i jak zaczną pracować wlać delikatnie w dołek w mące. Wymieszać z odrobiną mąki z brzegów i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

    Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Dymkę oczyścić pokroić. Masło rozgrzać, dusić na nim cebulę na małym ogniu mieszając. Pod koniec duszenia dodać dymkę i razem wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.

    Do zaczynu dodać olej, pół płaskiej łyżeczki soli i wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce.

    Śmietanę wymieszać z jajkiem.

    Ciasto rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na prostokątnej blasze. Farsz z cebuli wyłożyć na spód ciasta, całość polać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w 180 st C. Można podać ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować