Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto jest na formę dużą- około 40 sztuk kawałków ciasta.
9 białek ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mak i proszek do pieczenia. Wylewamy masę na formę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25minut.
Sporządzenie kremu:
1/2 litra mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka mieszamy z 1 szklanką zimnego mleka i budyniami. Wlewamy do gorącego mleka i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy dodając masę budyniową. Przygotowujemy galaretkę na 3/4 szklanki wody- schładzamy. Zimną galaretkę wlewamy do krem i mieszamy dokładnie.
Ułożenie ciasta:
1. Biszkopt nasączamy ponczem.
2. Na biszkopt wykładamy 3/4 kremu; wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, i delikatnie wbijamy je w krem.
3. Na krem z brzoskwiniami dajemy ciasto kokosowo-makowe ( nasączone ponczem).
4. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu.
5. Układamy na wierzch delicje maczane w alkoholu, ponczu.
6. Całość- luki między delicjami wypełniamy zimną galaretką sporządzoną z połowy wody.
Komentarze